Ik ben Carolien Bakker (1966), getrouwd en heb 2 zonen in de puberleeftijd.

Vanaf 1988 werk ik in de gezondheidszorg. Van 1988 tot 2000 als (kinder)fysiotherapeut.
Na mijn (deeltijd)studie Orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht ben ik in 1996 gestart als orthopedagoog in een GGZ-instelling op de afdeling kinder en jeugd. Hier heb ik in de daarop volgende 12 jaar veel kennis en ervaring opgedaan met het doen van psycho-diagnostisch onderzoek, individuele behandeling, groepsbehandeling en ouderbegeleiding met betrekking tot oa. opvoedingsproblemen, ADHD, autisme, Kopp-problematiek, angst- en stemmingsstoornissen en posttraumatische stressklachten. In deze periode heb ik de post-doctorale opleidingen gevolgd tot gz-psycholoog (BIG) en cognitief gedragstherapeut (VGCt) en de opleiding tot EMDR-practitioner.

Binnen mijn werk heb ik veel geleerd over de omgang met kinderen, jongeren en volwassenen die in mijn spreekkamer kwamen en komen. Zij zijn de deskundigen op het gebied van hun leven (hun gevoelens, gedachten en hun gedrag). Ik ben gaan inzien, geholpen door de inzichten uit de oplossingsgerichte therapie, dat het mijn taak als therapeut vooral is, goed naar hen te luisteren, en vanuit een houding van ‘niet weten’ te vragen naar: wat zij willen met hun leven, wat hun kwaliteiten zijn, wat voor hen ‘werkt’ en wat niet, en hen te valideren waar mogelijk. Zo ontstaat er hoop bij hen en bij mij op het bereiken van hun behandeldoelen, concreet beschreven in een behandel-overeenkomst. Spontaan verwoord laatst door een cliënt (jongen van 13 jaar) als; ‘mijn groeiplan’.

Deze persoonlijke groei van mensen, passioneert mij. Dat ik in 2007 ben gestart met mijn eigen praktijk ‘Menslief’ heeft met bovenstaande te maken, hier kan ik dichter bij mijn passie blijven. In de behandelovereenkomst leg ik samen met clienten hun doelen vast, wat mij helpt om hen te blijven volgen in plaats van dat ik een eigen plan ga volgen. De volgende referentie van ex-cliënte (vrouw, 31 jaar) geeft dit treffend weer;

‘Carolien ziet jou als mens, niet als patiënt. En naast behandelaar die jou professioneel ondersteunt, laat ze zichzelf ook zien als mens. Ik ben bij Carolien gekomen toen ik voor de 2e keer een zware depressie had en ik kan haar van harte aanbevelen. Ze is persoonlijk, betrokken en professioneel. Zij heeft mij geleerd hoe ik mezelf gelukkig kan maken, hoe ik mijn eigen signalen kan herkennen en hier op een goede manier mee kan omgaan. Inmiddels is het 2 jaar later, ben ik nog steeds depressievrij en groei ik nog steeds door op de basis die we in onze gesprekken gelegd hebben. Bij Carolien word je niet behandeld, maar werk je samen aan je genezing’.

Als u geïnteresseerd bent in meer referenties over mijn werkwijze kunt u verder lezen op www.zorgkaartnederland.nl, bij Menslief en/of Bakker.